Rallymästerskap

Det som är så speciellt med rally är att man kör på helt vanliga vägar som stängts av för annan trafik under själva tävlingen. Till skillnad från mer extrema motorsporter som Formel 1 blir rally mer verkligt i relation till hur det är att köra bil på ett normalt sätt. Det gör det lättare för många att relatera till det otroliga prestationerna ute på vägarna. I den här texten ska vi koncentrera oss på Mattias Ekström i rally-VM som är en årligen återkommande stortävling som följs av många entusiaster runt om i världen.

En årligen återkommande storhändelse

Rally-VM har organiserats av det internationella motorsportsförbundet FIA sedan början på 70-talet. Tävlingen avgörs efter en sammanräkning av resultaten i många deltävlingar som körs i olika länder.Två svenskar, Björn Waldegård och Stig Blomquist har vunnit världsmästerskapet i rally i vilket är en stor bedrift då det är fråga om ett av de största och mest uppmärksammade kraftproven inom motorsport, alla kategorier. För flera bilmärken är VM i rally en viktig händelse eftersom det ger god publicitet om en förare som kör i märkets bil presterar bra ute på vägarna. Man räknar även ut vilket bilmärke som fått mest poäng, baserat på resultaten från flera förare. Det genom alla tider mest framgångsrika märket är Lancia som är en Italiensk sportbil. Givetvis kan man satsa pengar på vem som ska vinna i rally men den som vill vinna riktigt stora belopp bör överväga att spela hos megalotto.com, där finns några av världens största och mest vinstgivande lotterier.Rallycross på särskilt anlagd bana

Rally på bana

Rally-VM korar, varje år, vem som är bäst i världen på att köra en stark och upphottad personbil på vanliga vägar. Det är dock inte bara föraren bakom ratten som är viktig utan ett team består även av en kartläsare och flera mekaniker. Alt måste fungera om vill kunna prestera maximalt och tävla om de högsta placeringarna i VM. Rallycross är en populär variant av rally där man kör tävlingar på en särskild bana. Underlaget kan vara både asfalt och grus. när SM i rallycross avgjordes körs i flera olika klasser och indelningen bygger bland annat på hur stark motor bilarna har. Jämfört med vanligt rally är rallycross mer av en folksport eftersom det finns klasser även för glada amatörer. Svensken Kenneth Hansen räknas som den mest framgångsrike föraren genom tiderna inom Rallycross. Både rallycross och deltävlingarna i Rally-VM brukar kunna locka riktigt stor publik och tävlingarna kan även följas online och ofta via TV-sändningar.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *