Rallyspel till dator och konsol

Rally är en sport som inte är direkt gratis och dessutom förenad med vissa risker. Att köra rallyspel hemma på sin dator eller spelkonsol är dock både betydligt billigare och säkrare. Krockar man behöver man varken oroa sig för att skada någon bil eller sig själv på riktigt, eftersom allt sker i den virtuella världen.

Den mer seriösa rallyentusiasten nöjer sig förstås inte heller med att spela med en handkontroll utan vill få den där äkta rallykänslan. Då finns det särskilda rattar med så kallad force feedback, vilket innebär att man kan känna fysiskt motstånd och vibrationer i ratten, ungefär som på riktigt. Det finns även pedaler man kan köpa till.

För den som har plats hemma finns färdiga paketlösningar att köpa där man får en hel ställning med rallystol, ratt och pedaler monterade, samt fästen för upp till tre bildskärmar. Då får man ett rejält synfält, likt hur man kan se ut genom både vindrutan och sidorutorna i en riktig rallybil. Då dessa kit kan gå på åtskilliga tusenlappar kanske ett lån hos Lånakuten är något man får överväga. I synnerhet om man vill ha ett helt komplett paket med stol, ratt, pedaler, tre rejäla bildskärmar och allt. Då får man nämligen räkna med att det kan gå på en bit över 100 000 kronor. Smakar det så kostar det.

De flesta nöjer sig dock med att spela med handkontroll. Även i dessa kan man nämligen få viss force feedback då de flesta handkontroller idag kan vibrera när man krockar, kör på ojämna underlag med mera.

Dirt Rally

Ett av de populäraste rallyspelen är Dirt Rally från Codemasters som släpptes 2015 och 2016 till PC, Xbox One och Playstation 4. Det är ett spel där bilkörningen känns mer realistiskt än i 0000spel som Need for Speed eller Grand Theft Auto. Man kan köra både på grusväg i skogen och på asfaltsbanor, dessutom under varierande väderförhållanden. Flera riktiga rallybanor är också körbara i spelet, bland annat Höljesbanan i Sverige och Lånkebanen i Norge, då Codemasters samarbetade med FIA World Rallycross Championship under utvecklingen av spelet.

Totalt finns 16 olika biltillverkare och en mängd olika klasser att välja mellan. Många klassar Dirt Rally som en simulator, även om saker som skademodellen inte är helt realistisk. Det är med andra ord ett spel som kan vara svårt att bemästra, precis som en riktig rallybil.

Dirt Rally 2.0

Några år senare, i februari 2019, släpptes uppföljaren Dirt Rally 2.0, även det till PC, Xbox One och Playstation 4. Spelet har bland annat fått ännu mer realistisk grafik och fysiksimulering. Precis som i det första spelet tävlar man mot andra dator- eller människostyrda bilar om att komma först i mål på både asfalts- och grusbanor. Svenska banor finns även i uppföljaren, då man kan tävla i Rally Sweden på snöbeklädda skogsvägar i Värmland.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *