Viktigt att veta om man vill börja med rally

Att hålla på med motorsport är varken billigt eller enkelt. Det krävs en hel del pengar för att kunna skaffa licenser, bilar, delar och för att man ska kunna ta sig runt på olika tävlingsbanor. Det kan låta enkelt med sponsring men sanningen är att man först måste visa vad man går för på banorna innan företag är beredda att sponsra föraren. Men vad kan vara bra att ha koll på om man trots allt vill börja med motorsport, och då speciellt rally?

Testa motorsport

Om man inte har provat bankörning eller motorsport alls innan kan det vara svårt att veta om det är något man vill hålla på med. Det kan då vara klokt att testa rally för en dag för att se vad man egentligen tycker. Även efter en dag kan det vara svårt att bilda sig en uppskattning och då kan det vara ett alternativ att gå med i en klubb som sysslar med rally för att få veta lite mer. Kanske kan man också få åka med i ett par lopp för att få mer känsla för sporten.

Köpa en egen bil

När man ska köpa en bil spelar det i stort sett inte så stor roll vad man ska använda den till när man ser på dess yttre skick. Oftast vill man ha en felfri bil som går bra i motor och låda. Inom rally kan det vara okej med olika plåtskador. Det är trots allt en sak man får räkna med att bilen får när man kör på smala vägar i höga hastigheter.

Att köpa en bil för rally kostar en del pengar och det är i regel inget man gör bara för att man har provat att köra rally en gång. Ett alternativ är dock att se om man hittar en begagnad rallybil som säljs av någon som inte vill köra mer. De bilarna kan ha mycket kvar att ge, men det kan krävas att man byter ut lite delar på dem.

Hitta rätt däck till bilen

Oavsett om man kör rally eller inte är det viktigt att ha rätt däck på bilen, i alla fall om man kör i halka. Just snö och is kan förekomma i rally. I kombination med hög fart kan det vara förrädiskt.

Bilreparationer och förvaring

Ett eget garage är inte fel att ha. Man kan nämligen spara mycket pengar på att serva och reparera bilen själv. Det kräver dock en del kunskaper. Garaget är dessutom perfekt att förvara bilen i när man inte tävlar.

Skaderisker i rally

Man kan inte komma ifrån att det finns en del

skaderisker i rally. Man kan rent av skadas allvarligt vid tävlingar eller i träningslopp. Med rätt skyddsutrustning kan man minska skadorna, men man kan inte skydda sig helt.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *