Folkrace – en älskad klassiker

I Sverige klappar ofta folkets hjärtan lite extra varmt när det kommer till motorsporten folkrace. För det är sannerligen den mest gemytliga, folkliga och underhållande motorsporten man kan syssla med. Folkrace karaktäriseras av lite stök och lite bök men alltid med en stor portion av underhållning och humor! Bilarna är billiga att handla och efter racet är samtliga deltagande bilar till salu. Frekvens av antalet genomförda tävlingar är hög – det genomförs ca. 450 folkracetävlingar årligen i detta avlånga land. Det är den i särklass största bilsporten i Sverige och det finns ca: 130 banor anlagda och skapade för folkrace. Varje tävlingsåk startar med sex bilar i bredd, det är trångt, bökigt och rejält packat redan i första kurvan, en del bilar smäller ihop redan där! Banorna är oftast mycket enkla, packade med grus, lera eller jord och ofta är endast en liten del av banan asfalterad. Som upplagt att smälla ihop med varandra med andra ord och det är väl även detta som är tjusningen med folkrace – det kommer smälla en del plåt!

Efter segraren vunnit A-finalen, erbjuds samtliga fordon ut till försäljning. Det är öppet för alla att lägga bud. Karossen kan vara rejält tillknycklad, men vad som döljer sig under motorhuven kan vara något helt annat än vad karossen antyder. Det är inte ovanligt att motorn är av en annan modell än vad som var originalet till den specifika bilmodellen och karossen. Det som alltid kontrolleras efter ett folkrace är eventuella skador på bärande delar, säkerhetsbälte och säkerhetsburen som alltid måste finnas och vara oskadd i en godkänd folkrace bil.

Vad gäller och vad är syftet?

Åldersgränsen för att delta i folkrace är från det år du fyller 15 och till en början tävlar deltagarna i juniorklassen. Det krävs ingen Handledarutbildning som vid normalt körkortstagande. Vid 18 års ålder tävlar man i seniorklassen, tjejerna kan välja att tävla i damklassen eller herrklassen. Ett folkrace är altid arrangerat på en sluten och väl avgränsad bana. Banan skal även vara besiktigad och det skall även bilarna vara för att få delta. Hela syfet med folkrace är att möjliggöra att flera personer kan få upp ett intresse för motorsport – startavgiften för att delta får aldrig vara högre än 300 kr. I princip strävar både deltagare, publik och arrangörer mot samma mål, att hålla ner de ekonomiska kostnaderna så att fler kan delta och utöva motorsporten folkrace.

Priset för fordon som auktioneras ut efter tävlingarna får aldrig vara högre än 8000 svenska kronor. Läs mer om villkor, regler och vad som gäller angående folkrace på Svenska Bilsportsförbundets hemsida och upplev ett av Sveriges mest fartfyllda, roliga och folkliga event inom motorsporten. Folkrace är den största inkörsporten till att upptäcka svensk motorsport – låt den porten alltid vara öppen!

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *