Svenska rallyt

 

När det kommer till rallytävlingar inom de svenska landsgränserna är inget lika prestigefyllt som Svenska rallyt. Det har funnits i över ett halvt sekel och har länge lockat till sig både förare i världsklass liksom tusentals besökare varje år. Under årens lopp har alla stora svenska rallystjärnor deltagit i rallyt och här har många av dem fått sitt stora genombrott. Hit har också många större internationella stjärnor sökt sig för att få delta i en välarrangerad och populär rallytävling. Svenska rallyt fortsätter att vara det viktigaste svenska rallyloppet än idag och inget tyder på att det kommer att bli utkonkurrerat av andra tävlingar.

764px-ADAC_Rallye_Deutschland_2013_-_Empfang_der_Stadt_Köln_-_Sébastien_Ogier-4533Svenska rallyts historia tar sin början i en epok där rallysporten såg betydligt annorlunda ut jämfört med vad den gör idag. Det var nämligen 1950 som Svenska rallyt arrangerades för första gången – men då skedde det i en något annan tappning. Rallyt hade ännu inte fått sitt nuvarande namn utan kallades istället för Midnattssolsrallyt. Namnet indikerar att loppet gick sommartid och det var först 1965 som tävlingen bytte årstid till vintern. Då fick tävlingen också namnet Svenska rallyt och sedan dess har varje upplaga av rallyt arrangerats vintertid. Midnattssolsrallyt har sedermera återkommit i ett nytt format som en separat tävling från Svenska rallyt.

Under de drygt 50 år som Svenska rallyt har varit en nationell – och numera internationell – tävling har det gått av stapeln alla år utom tre. Den första gången som tävlingen tvingades ställa in var 1974 när bensinkrisen gjorde att det inte gick att arrangera tävlingen. Nästa gång var 1990 när det istället var en mild vinter och konsekvenserna det fick på vägarna som gjorde att rallyt inte kunde köras som planerat. Även 2009 valde arrangörerna att ställa in tävlingen. Den gången var anledningen att Svenska rallyt inte ingick i det övergripande VM-sammandraget som låg till grund för beslutet.

I början var vinnaren av Svenska rallyt uteslutande svensk eller finsk eftersom uppställningen bestod till en majoritet av nordiska förare. Det förändrades när fransmannen Sebastien Loeb vann rallyt 2004 som förste icke-nordiske vinnare. De senaste åren har hans landsman och namne Sebastian Oglier dominerat topplistorna och han vann tävlingen 2013 såväl som 2015 och 2016.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *