Midnattssolsrallyt

Var skulle ett rally i midnattssol köras om inte i vår fagra nord? Dock är detta en gammal tävling som länge låg nere men togs upp igen för drygt 10 år sedan. Grundaren var bilfabrikören, direktören Ernst S. Nilsson vars företag sålde Volvos bilpark som återförsäljare under åren 1942 till 1964. Starten av rallyt genomfördes år 1950 och tävlingen anordnades årligen fram till 1964. Då svängde man om till vintertid under namnet Svenska Rallyt. Bland vinnarna de första åren ses legendarer som Carl-Gunnar Hammarlund (Sveriges Bilradio 1956 – 1973), Erik ”Carlsson på taket” Carlsson och Tom Trana. Bland dessa var nog Carlsson på taket den mest kände och folkkäre rallyföraren. Han fick sitt smeknamn efter att ha hamnat med bilen upp och ner under en tävling. C-G Hammarlund passerade och åsåg eländet. När han körde i mål omfrågades han av en funktionär om Carlsson. Hans svar är berömt: ”Vilken Carlsson? Menar du Carlsson på taket?” På den tiden sände radion barnprogrammet ”Karlsson på taket” efter en saga av Astrid Lindgren. Kopplingen var solklar.

Astrid Lindgrens trakter

Midnattssolsrallyt körs på olika sträckor och anordnas kors och tvärs över landet. I början av nya tappningen 2006, gick sträckan från Skåne, upp mot väst, över till östra sidan och slutligen med avslut i Östersund. År 2011 började man med ett nytt upplägg som höll sig till ett mer kompakt område. Runt omkring Karlstad med Färjestads travbana som centrum gick ett par år, Rocklunda i Västerås har används men de senare åren har trakterna kring Vimmerby varit centrum. Man kör i tre huvudgrenar, Sport, Elite och Rally. Senaste året såg två norrmän och en svensk som segrare, Mats Jonsson. För årets upplaga blir det Vimmerby igen med det nya att Kisa får en sträcka. på Svensk Bilsports hemsida kan man läsa att förberedelserna pågår för fullt trots att ett halvår återstår till starten. En annan intressant apropå där är att racingföraren Johan Kristoffersson är en av åtta återstående kandidater till Jerringpriset. Motorsporten är inte så ofta med högt upp i de diskussionerna. Vad skall till för en rallyförare som pristagare i svenska folkets eget sportpris?

Saftey first är ledordet

Publiken runt vägarna på rally står strategiskt placerade vid kurvor och andra intressanta passager. Men om du har tur och bor i skogarna kring Vimmerby kan du under Midnattssolsrallyt kanske ligga i en skön fatboy hängmatta om din stuga passeras. Sommar-skön avkoppling med rally är väl inte så dumt för den med intresse för motorsport? Tänk dock på säkerheten när du bevistar rallytävlingar. Åtlyd funktionärers anvisningar så att du sitter eller står säkert. Trots allt inträffar olyckor och incidenter när de snabba ekipagen susar fram. En liten felmanöver kan få ödesdigra konsekvenser. Alla kan inte ha sådan tur som Carlsson på taket att kunna kliva ur helt oskadd och ingen åskådare var i vägen vid olyckan. Efter en tragisk olycka under millenniets första år skärptes reglerna av Svenska Bilsportförbundet. Lämpliga publikplatser måste anges av arrangörerna, skall du till årets Midnattssolsrally så var informerad ordentligt. Tänk hårt på säkerheten och krama varandra i trafiken som det skämtsamt sägs.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *