Carl Philip och rally

Är rally en kunglig sport? Om man skulle fråga prins Carl Philip skulle han nog svara ja på den frågan. Han har hållit på med rally under en längre tid och ses regelbundet både på banan och vid sidan av som åskådare. Både Carl Philip och hans pappa kungen är kända för att vara motorfantaster, så det verkar helt klart ligga en särskild lockelse i snabba bilar hos den kungliga familjen. Dock måste alla lära sig sporten från början, även Carl Philip har råkat köra i diket både en och två gånger.

Prince Carl Philip in January 2014Runt land och rike

Rally är en utbredd sport i Sverige. Det anordnas tävlingar både högt uppe i norr och långt ned i söder. I mellersta Sverige, närmare bestämt i Värmland, har rally-VM ägt rum då och då. Som rallyförare eller supporter kan man räkna med att få se prins Carl Philip på plats under sådana stora tävlingar. Prinsen har även varit med och invigt flertalet liknande tävlingar till mångas beundran och någras förtret. Det är blandade känslor kring kungafamiljens närvaro vid rallysporten, vissa tycker att de inte hör hemma där. Dock verkar den allmänna hållningen vara positiv. Prins Carl Philip beskrivs ibland som rallyns största beskyddare, vilket delvis beror på den tid han har lagt ned på sporten. Överlag är hans engagemang uppskattat eftersom det hjälper till att dra uppmärksamhet till sporten. Detta gör i sin tur att fler kapitalstarka sponsorer lockas till rallybanan, vilket gör att rally som sport har chans att öka ytterligare.

En egen tävling

Prins Carl Philip har själv varit med och anordnat en egen rallytävling. Han har i otaliga intervjuer berättat om hur sugen han är på att vara med och tävla. Eftersom det finns många säkerhetsföreskrifter och förhållningsregler till kungafamiljens medlemmar kan det dock vara svårt för prinsen att ägna sig åt sin hobby. Kanske var det därför som prinsen anordnade sin egen tävling i augusti 2016, eftersom det då skulle ingå i det kungliga schemat och inte räknas som fritid. Tävlingen ägde rum i Lidköping och det var flera kompetenta rallyförare som var med och deltog, däribland prinsen själv. Evenemanget arrangerades med en stor dos humor där de olika heaten var döpta efter vilka som deltog. En grupp hette kändisracet och ett annat blev döpt till gubbgänget. Trots att det var många ivriga och snabba förare som gjorde imponerande bedrifter var det tillslut ändå prins Carl Philip själv som plockade hem förstapriset.

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *