Internationella rallytävlingar

 

Rally är en verkligt internationell sport i meningen att den har utövare och fans i en rad olika länder. Även om europeiska förare från länder som Finland, Sverige och Frankrike har varit starka i sporten finns det också gott om duktiga rallyförare från andra länder som USA och Kina. Det gör att det finns en marknad för att arrangera lopp med internationell prägel där fans och förare från olika länder kan samlas och bevittna tävlingen tillsammans. Det ger också förarna själva en chans att mäta sig med de bästa på en internationell scen istället för att endast möta andra landsmän.

Dakar-rally-paris1992-Den viktigaste internationella tävlingen lär vara rally-VM. Det går också under den engelska benämningen FIA World Rally Championship och det är där som de flesta förare lägger sitt krut under en vanlig säsong. Skälen till att tävlingen är så prestigefylld är flera. Ett är att det är här som de allra bästa förarna deltar och den som vinner rally-VM brukar således räknas till den odiskutabelt bäste rallyföraren i världen. Ett annat skäl är att rally-VM pågår under en längre period med olika deltävlingar. Det betyder att det krävs en uthållighet som gör att världsmästerskapet handlar om mycket mer än bara tur. Rally-VM brukar locka många människor längs vägarna som väntar i timmar för att få en glimt av de snabba bilarna i skogsmiljö.

Ett mytomspunnet lopp som verkligen testar förarnas förmåga att vara koncentrerade under en längre tidsperiod i sträck är Paris-Dakar-loppet. Som namnet antyder har det ursprungligen varit en tävling som startat i Frankrikes huvudstad Paris och pågått ändå till målgången i Senegals motsvarighet Dakar. Det har gjort det till ett lopp som sträckt sig över två kontinenter liksom enorma vidder av såväl öken som skog. 2009 tog dock ledningen beslutet att flytta loppet till Sydamerika där rutten varierar något beroende på år. Vissa år har det startat i Buenos Aires i Argentina medan andra upplagor av tävlingen har startat i Santiago i Chile.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *