Kända rallyprofiler

 

Rally är en sport som har en tradition av att skapa färgstarka och entusiasmerande profiler. Med en sport som går i rasande fart och som kräver enorm koncentration är det en svår konst att bli en mästare. Därför har de bästa rallyförarna och kartläsarna hyllats som hjältar i respektive land när de har återvänt med en seger i bagaget. Det räcker med att titta på vår egen svenska kartläsare Tina Thörner som har blivit en medieprofil efter hennes erfarenhet i bland annat Paris-Dakar-rallyt. Där visade hon upp sina gedigna kunskaper i rally och har därefter blivit en folkkär personlighet i TV.

Colin_Mcrae_cropNär Thörner medverkade i Paris-Dakar-rallyt 2005 och 2006 var det med en annan känd rallyprofil vid hennes sida. Hennes förare hette nämligen Colin McRae och han var en känd skotsk rallyförare med en stor erfarenhet av rally på toppnivå. Han påbörjade sin rallykarriär redan 1987 som 19-åring, men det var först 1995 som han fick sitt stora genombrott när han blev den yngsta rallyvärldsmästaren genom alla tider. Därefter fortsatte han att leverera och tog totalt 25 segrar under sin karriär. McRae omkom tragiskt i en helikopterolycka 2007, men minnet av en av rallysportens allra största giganter lever kvar än idag.

Rallysportens toppskikt har därefter handlat mycket om franska förare. När Sebastien Loeb trädde in på den internationella rallyscenen 2004 genom att vinna rally-VM kunde ingen veta att det skulle vara inledningen på en framgångssaga utan motstycke. Loeb lyckades nämligen vinna nio raka världsmästartitlar och blev därmed VM-historiens mest framgångsrike förare. Sebastien Loebs totala dominans bröts slutligen 2013 när han beslöt sig för att avbryta sin elitsatsning, men han har nu upptagit den igen – i en annan sport. Loeb har nämligen beslutat sig för att fortsätta sin motorsportkarriär inom rallycross.

På rallyscenen har Loeb efterträtts av sin landsman Sebastien Ogier. Han tog vid där Loeb avslutade 2013 och har därefter vunnit alla år utom 2014. Om Ogier fortsätter i Loebs fotspår har han därmed sex VM-segrar kvar innan han har lyckats tangera Loebs rekord. Ogier inledde sin karriär i samma stall som Loeb – Citroen – men har därefter bytt till tyska Volkswagen.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *