Rallyns historia

Så länge som människan har kunnat färdas med annat än häst och vagn har vi fascinerats av fart – redan när de första ångloken kom var farten det som kanske gjorde störst intryck på tidens människor, och så länge bilar har funnits har människor försökt sätta fartrekord. Självklart har människan också velat tävla mot varandra i att åka snabbast under lika lång tid. Det första rallyloppet kan därför spåras så långt tillbaka i tiden som till 1894, till ett race mellan Paris och Rouen som kallades Concours de Voitures sans Chevaux, alltså ungefär ”tävling med vagnar utan hästar”. Termen ”rally” dyker inte upp i historien förrän Monte Carlo-rallyt år 1911. Denna första tävling i Frankrike fick i alla fall stor uppmärksamhet, och ledde till en rad rallylopp mellan franska städer, där de ledande biltillverkarna deltog. Många av de element som än idag karakteriserar rallysporten introducerades under denna era, som individuella starttider för bilarna, där deltagarna tävlar mot klockan snarare än sida vid sida med andra bilar.800px-Russo-balt_s24-55_ralli_monte-karlo_1

All form av motorsport tvingades dock snart att göra ett uppehåll, då första världskriget drog allas uppmärksamhet åt ett annat håll. Återhämtningen efter kriget var knappt över innan nästa världskrig rullade in över Europa, och det tog lång tid även efter detta världskrig innan rallysporten kom på fötter igen. Därefter följde dock det som skulle komma att kallas långdistansrallyts guldålder, under 1950-talet, med en mängd mer eller mindre prestigefulla rallylopp över hela Europa. Det var också under denna period som rally växte enormt i popularitet i Sverige och Finland, och ”specialsträckan” introducerades i sporten. År 1951 hölls också ”Race to the Midnight Sun” för första gången – det som idag är Svenska Rallyt.

Om du fascineras av rally och motorsport, men inte har möjlighet att själv köra rally, finns det i alla fall ett sätt att få utlopp för dina tävlingsinstinkter: gokart. Gokartbilar har kanske inte lika kraftiga motorer som rallybilar, men det kan ändå gå fort i kurvorna, och det blir desto roligare om man tävlar mot sina vänner. Ett av de bästa ställena för att köra gokart i Stockholm är O’Learys i Kista, som kan skryta med Europas modernaste gokartanläggning.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *